Een fietsvakantie is een sportieve en aantrekkelijke manier om heerlijk van de natuur en de buitenlucht te genieten of om de omgeving van je vakantiebestemming te ontdekken.
Maar hoe ga je goed voorbereid op fietsvakantie? Op welke dingen moet je letten en waaruit moet je uitrusting tenminste bestaan? Lees er alles over in dit blog. Alvast veel veilige fietskilometers gewenst en een fijne vakantie.
Controleer je fiets
Misschien een inkoppertje, maar niet onbelangrijk. Controleer je fiets op de onderstaande punten of breng je fiets voor aanvangen je fietsvakantie naar de fietsenmaker zodat je niet onnodige materiaalpech en dus oponthoud hebt.
- Profiel van je banden
- Bandenspanning
- Werking van de remmen en remblokjes
- Werking voor- en achterlicht
Standaard fietsuitrusting
- Fietshelm (het dragen van een fietshelm is in België niet verplicht maar is wel aan te raden)
- Reflecterend veiligheidshesje
- Reserve binnenband, solutie en plakmateriaal
- Fietspompje
- fiets(zonne-)bril
- Bidons
- Fietsrugzak
- Multitool maar zeer zeker setje imbussleutels
- Tiewraps
- Optioneel kettingslot
- Optioneel fietscomputer
- Optioneel bevestigingsset voor mobiele telefoon
Vertrouw nooit blind op het internet of gps, er zijn gebieden waar je nauwelijks of geen bereik hebt. Ook kan je accu ineens leeg zijn. Bereid je daarom goed voor en zorg daarom niet alleen voor een volle powerbank als backup maar vooral voor een gedetailleerde (fiets-)kaart van het gebied, Een goed horloge met daarop een hoogtemeter en een kompas zouden zonder meer tot je basisuitrusting moeten behoren. Gebruik je je mobiele telefoon als navigatie? Vergeet dan niet een paar oortjes in te pakken. Dan hoef je niet steeds op je scherm te kijken, wel zo veilig.
Energie tijdens het fietsen
Tijdens een fietsvakantie gebruik je ongeveer anderhalf tot twee keer zoveel energie als normaal. Zorg ervoor dat je tijdens het fietsen voldoende bidons met drinken bij je hebt, bijvoorbeeld een speciale sportdrank. Verder zijn noten, een muesli-reep of een energiebar fijn om aan te pakken. Er zijn ook speciale energiegels te koop met glucose en fructose. Deze gels zijn ideaal om je weer snel van energie te voorzien. Ze zijn in heel veel smaken verkrijgbaar. Drink wel na het nemen van een gelletje omdat je anders mogelijk misselijk kunt worden.
Kleding
Welke fietskleding je het beste kunt meenemen is een beetje afhankelijk van het soort fietsvakantie, de lengte ervan, in welk seizoen dat je gaat fietsen en met wat voor soort fiets je op vakantie gaat. Ga je in een warme periode fietsen dan volstaat kleding met korte mouwen. Bij koudere omstandigheden neem je ook een lekkere fleecetrui en een buff mee.
- Fietsbroek (met zeem) lang of kort
- Afritsbare broek
- Sneldrogend fietsshirt
- Fietsschoenen
- Fietshandschoenen
- Regenkleding
Wanneer je van hotel naar hotel of van Bed and Breakfast naar Bed and Breakfast fietst, heb je onderstaande zaken niet nodig. Dat is wel het geval als je gaat kamperen. Hieronder wat suggestie.
- Lichtgewicht (een- of tweepersoons) tentje
- Lichtgewicht slaapzak
- Self-inflating slaapmatje
- Koplamp
- Optioneel Multifuelbrander + pannen
- Optioneel campingstoeltje
Verdeel in elk geval je bagage zoveel mogelijk gelijkmatig over je fiets en kijk of je niet te zwaar beladen bent. Omvallen is natuurlijk uit den boze. Komen er in je route veel klimmetjes voor? Reis dan met extra lichte bepakking. Fiets je met twee of meer personen? Verdeel de bagage dan zo gelijk mogelijk.
Verder neem je naar eigen inzicht en behoefte overige kleding en toiletspullen mee. Denk je aan je paspoort, pinpas en een EHBO-setje?
Fijne fietsvakantie!