Wil je langere afstanden afleggen per fiets of kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Dan kun je overwegen om een elektrische fiets of een speed pedelec aan te schaffen! Deze snelle elektrische fietsen zijn steeds populairder in ons land, maar wat zijn nu precies de verschillen? Onder andere op het gebied van prijs, snelheid, verkeersregels, vermogen en verplichtingen zijn er grote verschillen aan te wijzen. In dit artikel lees je meer over deze verschillen, zodat je op een weloverwogen keuze kunt maken voor een elektrische fiets of een speedpedelec.
De verschillen in prijs
Zowel elektrische fietsen als speedpedelecs zijn er in verschillende prijscategorieën, maar over het algemeen zal je voor een speedpedelec een stuk meer kwijt zijn dan voor een elektrische fiets. Reken voor een elektrische fiets minimaal 1500 euro en voor een speedpedelec ongeveer 3000 euro. Afhankelijk van je wensen en eisen aan de fiets, kan de prijs nog verder oplopen tot ongeveer 2500 euro voor een elektrische fiets en 6000 euro voor een speedpedelec.
Het verschil in snelheid en vermogen
Vind je 25 km per uur voldoende snelheid? Dan voldoet een elektrische fiets op dat gebied aan je wensen. Moet je vaak lange afstanden afleggen en wil je wat sneller op de plaats van bestemming zijn? In dat geval is een speedpedelec een betere keuze. Met 4000 Watt aan maximaal vermogen (een elektrische fiets heeft een vermogen van maximaal 250 Watt) haal je met deze fiets snelheden tot 45 km per uur. Handig, als je bijvoorbeeld voor je werk een behoorlijk stuk moet fietsen. Overigens haal je in de praktijk meestal ‘slechts’ 40 km per uur. Om 45 km per uur te halen, moet je namelijk behoorlijk doortrappen.
Verkeersregels voor elektrische fietsen en speedpedelecs
Een elektrische fiets volgt de verkeersregels van een gewone fiets. Een speedpedelec volgt daarentegen de regels voor bromfietsen. Bovendien mag een speedpedelec de weg op als de snelheid op die weg maximaal 50 km/u is. Bij een hogere maximumsnelheid moet je op het fietspad rijden. Let daarbij op de onderborden bij verkeersborden, want plaatselijk kunnen andere regels gelden. Paden die zowel door voetgangers als fietsers gebruikt worden, zijn voor speedpedelecs niet toegankelijk.
Meer verplichtingen voor speedpedelecs
Hoewel je met je elektrische fiets zonder speciale verplichtingen op pad kunt, ligt dat bij speedpedelec wat ingewikkelder. Zo moet je minimaal 16 jaar oud zijn, een helm dragen en in het bezit zijn van een brommer- of autorijbewijs. Voordat je met je speedpedelec de weg opgaat, dien je bovendien de fiets in te schrijven bij Dienst Inschrijvingen Voertuigen. Na inschrijving ontvang je een kenteken die je zichtbaar aan je fiets moet bevestigen. Heeft je fiets daarnaast een autonome functie? Dan is een verzekering ook verplicht.
Het kiezen van de juiste soort fiets
Wil je lange afstanden zo snel mogelijk afleggen, bijvoorbeeld voor woonwerkverkeer? Dan is een speedpedelec een goede keuze. Wil je vooral recreatief fietsen en vind je 25 km per uur een prima snelheid? Dan kun je heel goed af met een elektrische fiets. Met behulp van de genoemde kenmerken, kun je hopelijk bepalen wat voor soort fiets bij jou past. Het blijft daarnaast natuurlijk heel belangrijk om bij de fietshandelaar verschillende modellen uit te proberen om een goede keuze te maken. Veel fietsplezier gewenst!