Wie in België op de weg rijdt, wordt verondersteld om de verkeersregels te kennen en het is natuurlijk aangeraden die te volgen omdat je anders het risico loopt een fikse boete te krijgen. Ga dus in elk land goed na wat de regels zijn. Ook wanneer je al jaren in België rondtoert, kan het zeker geen kwaad om de verkeersregels nog eens op te frissen. Met deze weetjes neem je zonder zorgen deel aan het verkeer.
Technisch tip top
Wanneer je een nieuwe wagen koopt, garandeert de verkoper de technische geschiktheid op basis van keurmerken en het gelijkvormigheidsattest. Iedere wagen die je tweedehands koopt, ook al is die nog recent, moet verplicht bij de herverkoop langs geweest zijn bij de technische keuring. Bij de aankoop van een auto via een garage hoef je je hier niets van aan te trekken, dat is bij de service inbegrepen.
Misschien heb je een auto die je buiten België hebt gekocht en in het buitenland inschreef. Kom je officieel in België wonen, dan is het belangrijk de auto hier in te schrijven. Daarvoor zul je eerst bij de douane langs moeten gaan en mogelijk ook langs de keuring (wanneer je keuring niet meer geldig is in België). De laatste stap is om je voertuig te laten inschrijven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (D.I.V.) en om een autoverzekering in België af te sluiten. De verzekeraar kan de inschrijving van jouw voertuig trouwens ook voor jou regelen.
Goed verzekerd
In België is het verplicht om minimum een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid af te sluiten wanneer je je met jouw voertuig in het verkeer begeeft. De verplichte basisverzekering kan aangevuld worden met een extra verzekering. Met een Omniumverzekering ben je bijvoorbeeld ook verzekerd tegen de schade aan jouw eigen voertuig bij een ongeval dat je ongewild hebt veroorzaakt.
Het loont zeker de moeite om een momentje autoverzekeringen vergelijken in te plannen. Zo weet je waarvoor je verzekerd kan zijn tegen een interessante prijs. Ook voor andere verplaatsingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld de (elektrische) fiets, zijn er verzekeringen op de markt. Begeef je jezelf in het verkeer met een gewone fiets of step, dan is het sowieso aan te raden om een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid af te sluiten. Deze verzekering, die ook wel ‘familiale’ wordt genoemd, zorgt voor schadevergoeding wanneer je ongewild schade aanbrengt met een voertuig zonder verplichte verzekering of bij schade buiten het verkeer.
Tot slot geven we nog enkele verkeersregels in België die misschien minder gekend zijn:
- Zet je jouw vier richtingaanwijzers aan als je (even) fout parkeert, dan riskeer je hiervoor een extra boete, de ‘pinkers’ mogen enkel gebruikt worden bij gevaar of panne.
- Gas geven terwijl je wacht op groen licht of de motor laten draaien zonder te rijden, kan beboet worden.
- Het is verplicht om jouw voertuig op slot te doen. Laat je je auto open, dan kun je hiervoor een boete krijgen.
Een gewaarschuwd man is er immers twee waard 😉.