Geïnteresseerd in Ripple kopen, of toch liever Bitcoin kopen? Ben je op zoek naar een vergelijking tussen deze cryptovaluta’s? Eigenlijk komt het er op neer dat je appels met peren zou vergelijken als je deze twee naast elkaar probeert te leggen.
Hoewel Ripple en Bitcoin allebei een cryptovaluta zijn en ze beide een hoge volatiliteit hebben (de koersen bewegen sterk op en neer), zijn er toch enkele diepgaande verschillen waardoor een vergelijking ertussen vrij lastig te maken is.
Verschillende doeleinden
De Bitcoin was de eerste cryptovaluta, terwijl Ripple nog een relatieve nieuwkomer is. De Bitcoin is gestart in 2009 als een reactie op de kredietcrisis van 2008. Het doel was om een valuta te ontwikkelen waar geen tussenpersonen zoals overheden of banken bij nodig waren.
Ripple is gestart in 2012 met een heel ander doel dan de Bitcoin. Het is veel minder gedecentraliseerd en het wordt voornamelijk ingezet door financiële organisaties om transacties in traditionele, door de overheid uitgegeven, munteenheden te vereenvoudigen. Normaliter hebben transacties tussen verschillende landen een lange doorlooptijd. Door hier gebruik te maken van Ripple, kan dit proces versneld worden.
Aard van de transacties
Bitcoin wordt bij online aankopen steeds vaker geaccepteerd als een geldig betaalmiddel, hoewel de meeste mensen niet voor dit doeleinde Bitcoin kopen. Het wordt vaak gekocht om mee te speculeren en winst te behalen bij verkoop nadat de koerswaarde van de Bitcoin gestegen is.
Ripple is daarentegen nooit bedacht met het idee om als een alternatief betaalmiddel bij online aankopen ingezet te gaan worden. Ripple is ontworpen om banktransacties tussen verschillende traditionele valuta’s goedkoper en efficiënter uit te kunnen voeren. Ripple wordt niet zozeer door de gemiddelde consument gebruikt, maar eerder door overheids- en financiële instellingen.
Bitcoin kon door iedereen middels ‘mining’ verkregen worden, het is volledig gedecentraliseerd en maakt gebruik van blockchain technologie. Bitcoin transacties zijn publiekelijk toegankelijk en zodoende bestaat er een volledige transparantie rondom de transactiegeschiedenis. Ripple is privé-eigendom en er bestaat geen openbaar register waar alle Ripple transacties in te zien zijn.
Kortom, Bitcoin werd ontwikkeld als een alternatief consumentenbetaalmiddel in plaats van traditionele valuta’s en zonder tussenkomst van banken. Terwijl Ripple ontwikkeld is om de zakelijke markt te ondersteunen in transacties tussen verschillende traditionele valuta’s.
Koerswaarde
Consumenten kunnen op cryptovaluta-beurzen zowel Bitcoin als Ripple aan- en verkopen. Op cryptovaluta-beurzen zijn tegenwoordig meer dan 1600 verschillende soorten cryptovaluta te verhandelen. Niet iedere soort cryptovaluta is op elke beurs of bij elke effectenmakelaar te verhandelen, dit kan per beurs verschillen.
Aangezien cryptovaluta nog grotendeels gedereguleerd zijn, hebben de koerswaardes vaak een hoge volatiliteit, de waardes fluctueren sterk en ook kan dit soms vrij snel gaan. De hoge volatiliteit heeft als gevolg dat beleggingen in cryptovaluta een hoog risicoprofiel hebben. Een goede vuistregel, die gehanteerd kan worden bij het beleggen in Bitcoin en Ripple, is om niet méér geld te investeren dan je je kunt veroorloven om ‘comfortabel’ te verliezen.
In 2017 kwam Ripple als grote koerswinnaar uit de bus, de koerswaarde van Ripple steeg met een onvoorstelbare 35.000%. In datzelfde jaar steeg de Bitcoin ‘slechts’ met 1.200%. Deze mate van koersstijgingen zijn in de traditionele aandelenmarkten vrij ongekend, dit is dan ook de reden dat veel mensen instappen in de cryptovaluta markt.
Samenvattend
Zoals in de inleiding al vermeld, is een vergelijking tussen Bitcoin en Ripple lastig te maken, het is als appels met peren vergelijken. Bitcoin heeft het voordeel dat het ‘de eerste’ was maar Ripple kan door het zakelijke doeleinde wellicht nog een mooie toekomst tegemoet gaan. Doordat het zulke afwijkende producten zijn, kan er geen duidelijke winnaar of verliezer aangewezen worden.