Het is heerlijk om met de fiets te fietsen in de lente en zomermaanden. Maar ook in de wintermaanden kunnen we prima op de fiets. Hierbij moeten we wel een aantal voorzorgsmaatregelen toepassen om het fietsen veilig te laten verlopen. Het is namelijk in de wintermaanden slechter weer met kans op gladheid op het wegdek. Ook is het vroeger donker en later licht.
Onderhoud fiets
Wanneer je veilig op pad wilt gaan, dien je rekening te houden met het onderhoud aan de fiets en deze winterklaar te maken.
Het controleren van het bandenproefiel
Als het profiel is versleten, zorgt dit er namelijk voor dat je minder grip hebt op het wegdek. In geval van gladheid kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast vergroot het de kans op een lekke band. Het is ook noodzakelijk de bandenspanning niet te hoog te maken. Hierdoor heb je ook minder grip op het wegdek in tijden van gladheid. Wel moet gelet worden dat de bandenspanning niet te laag is.
Fietsverlichting
Juist in de donkere wintermaanden met vaak slecht weer, is goed werkende verlichting noodzakelijk. Denk hierbij ook aan de reflectoren op de fiets en of deze nog in goede staat zijn. Ook reflecterende fietskleding dragen is van belang. Zo ben je naast je fietsverlichting nog beter zichtbaar en kunnen verkeersdeelnemers je goed zien.
Fietsonderdelen
Strooizout wordt in wintertijd vaak gebruikt om wegen goed begaanbaar te maken. Zo ook op de fietspaden. Dit zout gaat gladheid van wegdekken tegen, maar zorgt er ook voor dat je fiets sneller roest. Belangrijk is om de fietsketting regelmatig te reinigen en te smeren. Het is verstandig de verchroomde onderdelen en boutjes van de fiets regelmatig te spoelen met water en droog te vegen, zodat strooizout verdwijnt. Ook het remsysteem dient goed te onderhouden worden.
Voorzorgsmaatregelen voor jezelf
Niet alleen is het van belang om de fiets goed te onderhouden tijdens de winterperiode, maar moet jij als fietser ook voorzorgsmaatregelen nemen voor jezelf. Hierbij denkend aan de weersomstandigheden op het wegdek en het weer wat je moet trotseren. Zo dien je rekening te houden met glad wegdek. Het is verstandig om bochten langzamer te nemen dan je gewend bent en niet direct te remmen. Ook het omzeilen van putten, witte verflijnen op de weg en rails is noodzakelijk, omdat deze stukken erg glad kunnen zijn. Daarnaast is het dragen van goed warm zittende kleding van belang. De temperatuur kan erg verschillen en het is van belang om goed warm te blijven tijdens het fietsen. Fietshandschoenen zijn dan ook onmisbaar. Ze zorgen dat de handen droog en warm blijven en geven je een goede grip op het stuur. Er zijn ook speciale fietsschoenen en overschoenen te koop voor mensen die snel koude voeten krijgen.
Het is niet overbodig om een goed isolerende winterjas, sjaal en muts aan te schaffen en zorgt laagjes kleding ervoor dat je jouw lichaamswarmte behoudt.
Valt de kou mee en regelt het veel? Dan is regenkleding of waterafstotende fietskleding geen overbodige luxe.
Als laatste voorzorgsmaatregel moet je jouw huid goed verzorgen. Door de kou droogt hij namelijk snel uit. Lippenbalsem en vaseline zorgen voor het herstel van de huid.