Een lekke band van je fiets repareren kun je prima zelf doen. Ook als je geen fietsexpert bent of aspiraties hebt om dat te worden, is het herstellen van een platte band eenvouger dan je denkt. Maar hoe plak je een lekke band precies? Welke stappen moet je doorlopen om dit goed te doen, zodat je niet binnen no time opnieuw langs de kant van de weg staat met een platte voor- of achterband? Gebruik onderstaand stappenplan om je lekke band snel en goed te repareren.
Let op de buitentemperatuur
Belangrijk is ten eerste om je band niet buiten te plakken als het kouder is dan 10 graden Celsius. Bij temperaturen lager dan 10 graden plakt de bandenlijm namelijk niet goed en heb je onmiddellijk weer een lekke band. Mocht het dus winter zijn en koud, zet je fiets dan even in de hal of bijkeuken neer om de band te plakken.
Een eerste controle
Het plakken van een lekke fietsband begint met het detecteren van het lek. Het is aan te raden om altijd eerst naar het ventiel van de band te kijken. Het komt regelmatig voor dat het ventiel een beetje losgedraaid is. De oplossing is dan natuurlijk simpel: draai het ventiel weer vast, pomp de band op en het probleem is opgelost. Ligt het niet aan het ventiel, dan is er sprake van een lek in de band. Zet de fiets op zijn kop en controleer of er geen spijkers, glas of andere scherpe deeltjes in de band zitten. Kom je die tegen, verwijder deze dan eerst voorzichtig.
De binnenband loshalen en het lek vinden
Verwijder vervolgens de buitenband van de fiets met ongeveer drie bandenlichters, het liefst van kunststof. Dit moet je rustig en langzaam doen, want de bandenlichters kunnen extra schade toebrengen aan je binnenband als je dit te wild doet. Trek de binnenband er voorzichtig uit en kijk of er in de buitenband eventuele beschadigingen te vinden zijn. Eventuele spijkertjes, glasresten en soortgelijke materialen moet je uit de buitenband halen. Hierna pomp je de binnenband voorzichtig op om het lek te detecteren. Als het niet lukt om het lek te lokaliseren, kun je een lekzoeker gebruiken of een emmertje met water zoeken om het lek te vinden. Zie je luchtbelletjes in het water, dan weet je waar het lek vandaan komt.
Markeren en opschuren
Mocht er een groot lek in de band zitten of zelfs een of meer scheuren, dan kun je beter een nieuwe binnenband kopen of naar de fietsenmaker gaan. Een klein of normaal lek kun je zelf plakken. Markeer eerst de plek waar het lek zich bevindt, bijvoorbeeld met een witte markeerstift. Laat daarna alle lucht uit de binnenband lopen en reinig de plek rond het lek voorzichtig met schuurpapier.
Lijm en plakker aanbrengen & de band terugstoppen
Hierna pomp je de band weer op, tot dee een klein beetje strak staat. Doe vervolgens de bandenplaklijm op de plek rond het lek. Laat de solutie enkele minuten drogen (meestal enkele minuten, zie hiervoor de handleiding van de bandenplakset) en doe de plakker over het lek. Druk de plakker goed aan. Als de bandenplakker goed is opgedroogd, kun je de binnenband terugleggen in de buitenband. Stop de buitenband of met een bandenknecht (niet met bandenlichters, die slopen de binnenband) of met je handen terug in de velgen en pomp de band daarna helemaal op. En klaar is je fiets!