In Europa worden steeds meer milieuzones ingevoerd. Als je op reis gaat met je camper, kan het dus zomaar zijn dat je een milieusticker nodig hebt. In dit artikel leggen we je alles uit over de milieuzones in Europa.
Milieuzones in Europa
Inmiddels zijn er in België een aantal milieuzones. De eerste milieuzones waren Brussel en Antwerpen, maar in het begin van dit jaar zijn Gent, Hasselt en Mechelen en Willebroek erbij gekomen. In Brussel geldt een uitzondering voor motorhomes die met voertuigsoort M geregistreerd zijn en inrichting SA. M staat voor personenauto, en SA voor kampeerauto. Als je met je camper een Brusselse milieuzone binnen wilt gaan, dan moet je je daarvoor verplicht registreren. Doe je dit niet, dan kan je een flinke boete krijgen.
Milieuzones in Nederland
De eerste plaats in Nederland met een milieuzone was Utrecht in 2015. Campers mogen hier niet in het centrum komen. Sinds 2016 is er een milieuzone in Rotterdam en in Amsterdam sinds 2017. Bedrijfsauto’s die geproduceerd zijn voor het jaar 2000 en een dieselmotor hebben mogen niet binnen de milieuzone komen. Als je camper als een personenauto is geregistreerd, dan mag je de milieuzone wel betreden. In het centrum van Arnhem geldt een milieuzone sinds januari 2019 voor personenauto’s en campers die in het bezit zijn van een kentekenplaat voor het jaar 2005.
Milieuzones in Duitsland
Veel steden in Duitsland en ook het Ruhrgebied hebben een milieuzone. Als je geen groene sticker hebt op je voorruit dan ben je hier met je camper niet welkom. Er zijn steeds meer steden die strengere regels gaan hanteren dan de algemeen geldende regels. Ze doen dit omdat ze willen dat bewoners recht hebben op schone lucht. Een groene sticker kan dus soms niet voldoende zijn om een bepaalde stad in te kunnen rijden. Je kunt dit dus het beste op voorhand controleren. Op de snelwegen in Duitsland is een milieusticker nog niet verplicht. Loopt de snelweg per ongeluk door een milieuzone, dan kun je hier dus ook zonder sticker gewoon rijden.
Milieuzones in Frankrijk
In Frankrijk heb je voor sommige steden en gebieden een sticker nodig. In Frankrijk wordt er een onderscheid gemaakt tussen tijdelijke milieuzones (ZPA) en permanente milieuzones (ZCR). De toegangsregels gelden altijd voor de permanente zones, terwijl de tijdelijke zones zogenaamde ‘luchtbeschermingszones’ zijn. Het gaat dan vaak om grotere gebieden waar, als er sprake is van een vervuilingspiek, de milieuzone in actie komt. Op dat moment kun je het betreffende gebied dus alleen betreden als je in het bezit bent van een milieusticker.
Er zullen altijd milieuzones zijn voor je camper en dit zal in de komende jaren alleen maar erger worden. Zie dit echter niet als een beperking. Als je reist met een camper zijn er altijd plekken waar je wel mag komen en deze plekken overstijgen het aantal plekken waar je niet mag komen. En waarom zou je met je camper een drukke stad willen bezoeken? Je kunt deze plekken veel makkelijker bereiken door gebruik te maken van het openbaar vervoer of door te gaan fietsen.